Storytelling och Kraften i politiken

Alliansen i Workshop
Alliansen i Workshop?

Storytelling och Star Wars

Nu i tidevarv då religion och politik ofta sammanflyter till storytelling, försäljning och marknadsföring kan det måhända kännas naturligt att även politikerna sneglar på storsäljare inom andra områden av storytelling.

En av dessa är Star Wars. Kanske satt marknadsmännen i politiken en dag någonstans mellan ”Klonerna Anfaller” och ”Mörkrets Hämnd” och grunnade – plötsligt utbrast någon ”Vi kallar alltihop Alliansen, precis som i Star Wars!” Efter att skrattsalvorna lagt sig kom man underfund med att det kanske inte alls var så dumt. Sagt och gjort. 30 augusti 2004 var lanseringen ett faktum.

Jan o Annie
Han Solo och Leia?

Alliansens Who is Who

Men vem är vem i denna charad? Ja, Leia är inget problem. Leiannie Lööf Organa är självskriven i rollen som den pigga, företagsamma prinsessa och Maramömön (Alderaanbon i lokal stavning). Hennes favoritlymmel och vapenskramlande men inte så skolade Jan Solo och hans rätt hårige vän wookien Chewbacca Borg är inte heller så svåra att lokalisera.

Borg aldrig Solo med Björklund?
Borg Solo med Björklund?

Vem får äran att anta rollen som den lite bleke men rättrådige Luke Skywalker? Valet är givet – Göran Jedilund!

Skywalker?
Skywalker?

Han hämtar energi från Kraften uppifrån förstås och också från andevärlden Internet där den lilla blå fågeln Obildt  Carl Kenobi opåkallat Twittrar meddelanden kors och tvärs.

Use the Force, Luke #Kenobi
Use the Force, Luke!!! #Kenobi

Han får även handfasta råd om Kraften från den nästan 900 år gamle Yodalf Svensson. Alla i Alliansen har förstås gröna eller blå lasersvärd!

Yoda?
Yoda?

Anakin ett Star Warsstrul

Men så kommer vi till den mer komplicerade delen av vår Allians. Då talar vi om Anakin Reinfeldt. Anakin var, på den tiden han hade hår på knoppen, från början god när han förälskade sig i Filippa Amidala och fick barn.

Filippa och Fredrik?
Filippa och Fredrik?

Sedan drogs han oemotståndligt mot den Mörka Rödgröna sidan och lanserade det som den Mörka sidan alltid talat om: ett ”arbetarparti”. Filippa var då förstås förlorad till den andra sidan redan, Landstinget alltså.

Fredriks Frestelse?
Fredriks Frestelse?

Till sist blev dock Anakin åter god och hårlös och hjälpte till att störta Imperiet.

Fredrik den Gode?
Fredrik den Gode?

Den Mörka Rödgröna Imperiesidan då? Hur ser den ut? Imperiet leds förstås av Darth Löfvenius som har oklart ursprung med bakgrund som ledare i ett annat sammanhang.

Darth Sidious?
Darth Sidious?
Jonas?
Jonas?

Löfvenius flankeras ibland, men allt mer sällan, av den röde Sithlorden Darth Jonas, som har ett rött dubbellasersvärd. Man kan ju vara röd på olika sätt. Å ena sidan å andra sidan.

Romson och Fridolin?
Romson och Fridolin?

Förutom Jonas finns också en ung Greve Fridoo och hans lärling den farliga Asaijj Romstress.

Självklart har den Mörka sidan röda lasersvärd!

Jimmie the Hat?
Jimmie the Hat?
Jimmie i Hatt
Jimmie i Hatt

Sist men minst kommer vi fram till den maffiga frifräsaren från Ivetofta, uppvuxen på en plats som har  runt sju ställen att beställa pizza på. Jimmie the Hat som förstås är i etnisk minoritet på Tatooine, men låter en del. Hans varumärke bygger nästan helt på att varna för Hunnen! Inte extremt stor skillnad på en Hat och en Hunn egentligen eller?

Problem med Allianslanseringen

Självklart kom marknadsmännen på att det fanns flera problem med att lansera Alliansen fullt ut med alla roller, kläder och annat. Förutom de enorma avgifter det skulle kosta för att köpa in rättigheterna från George Lucas så innebär det ju en del andra komplikationer med att klä upp Fredrik Reinfeldt i Vaderkläder, Annie Lööf i haremskostym eller att låta Anders Borg bli ännu hårigare. För att inte tala om att det är helt omöjligt att få ta med ett lasersvärd på flyget!

Fokus på Centerpartiet?
Fokus på Centerpartiet?

Att sedan kalla motståndarna för den Mörka sidan är kanske inte heller helt kosher i politiska kretsar så även det fick avskrivas.
Men namnet Alliansen – det fick i alla fall marknadsmännen behålla.

Så när nu både Kristdemokrater och Centern börjar sladda i opinionssiffrorna är det bara ett råd som gäller: Use the Market Force, Luke!!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *