Politiken och Star Wars inte olika alls!

Star Wars
The Rebel Alliance – Kanske svensk?

Nu i tidevarv då religionen och politiken ofta sammanflyter till storytelling, försäljning och marknadsföring kan det måhända kännas naturligt att även politikerna sneglar på storsäljare inom andra områden av storytelling.

En av dessa är Star Wars. Kanske satt marknadsmännen i politiken en dag någonstans mellan ”Klonerna Anfaller” och ”Mörkrets Hämnd” och grunnade – plötsligt utbrast någon ”Vi kallar alltihop Alliansen, precis som i Star Wars!” Efter att skrattsalvorna lagt sig kom man underfund med att det kanske inte alls var så dumt. Sagt och gjort. 30 augusti 2004 var lanseringen ett faktum.

Alliansens Who is Who

Prinsessan Leannie?

Men vem är vem i denna politikens charad? Ja, Leia är inget problem. Leannie Lööf Organa är självskriven i rollen som den pigga, företagsamma prinsessan och Maramömön (Alderaanbon i lokal stavning). Hennes favoritlymmel och vapenskramlande men inte så skolade Jan Solo är inte heller så svår att lokalisera i politiken.

Jan Solo?

Vem får äran att anta rollen som den lite bleka men rättrådiga Skywalker? Valet är givet – Luka Buschwalker!

Using the Force?
Obi Wan – ”Use the Force, Luka!”

Hon hämtar energi från Kraften snett uppifrån höger förstås och också från andevärlden Internet där den lilla blå fågeln Obildt  Carl Kenobi opåkallat Twittrar meddelanden kors och tvärs.

Hon får även handfasta råd om Kraften från den nästan 900 år gamle Yodalf Svensson.

Yoda?

Alla i Alliansen har förstås normalt gröna eller blå lasersvärd!

 

Anakin ett Star Warsstrul

Darth Kristersson?

Men så kommer vi till den mer komplicerade delen av vår Allians. Då talar vi om Anakin Kristersson. Anakin var, på den gamla tiden frifräsare Och propagerade för att inte arbeta.

Frifräsaren?

Sedan drogs han oemotståndligt mot den Mörka Rödgröna sidan och var, tillsammans med sin gamle rival om ledarskapet,  med om lanserandet det som den Mörka sidan alltid talat om: ett ”arbetarparti”.

Till sist blev dock Anakin åter god och ”vuxen” och försöker hjälpa till att störta Imperiet.

 

Anakin Kristersson lite vuxen?

Alliansens hårige vän?

Alliansens vän?

Alliansen har en del tillskyndare av allehanda kaliber. En del av dem kanske mer okalibrerade än andra. En av dem är den hårige något aggressive ChewBalirackare som helst avstår sakliga argument och hellre sliter huvudet av motståndaren. En annan är den affärssluga polaren Anndo Hebrissian som gärna vill framstå som etisk men vi har viss anledning att tvivla.

Etik från höger?

The Dark Red Green Side

The Dark Side?

Den Mörka Rödgröna Imperiesidan då? Hur ser den ut? Imperiet leds förstås av Darth Löfvenius som har oklart ursprung med bakgrund som ledare i ett annat sammanhang.

Löfvenius flankeras ibland, men allt mer sällan, av den röde Sithlorden Darth Jonas, som har ett rött dubbellasersvärd. Man kan ju vara röd på olika sätt. Å ena sidan å andra sidan.

Med Dubbelt svärd?

Förutom Jonas finns också en ung Grön Greve Fridoo och hans lärling den farliga lika gröna Asaijj Löviniress.

Gröne Greven och hans lärling?

Självklart har den Mörka sidan röda lasersvärd!

 

The Black Side – något i Hatten?

Jimmie the Hat?

Sist men minst kommer vi fram till den maffiga frifräsaren från Ivetofta, uppvuxen på en plats som har  runt sju ställen att beställa pizza på. Jimmie the Hat som förstås är i etisk minoritet på Tatooine, men låter en del. Hans varumärke bygger nästan helt på att varna för Hunnen! Eller möjligen att utvandra till Hunngaria! Inte extremt stor skillnad på en Hat och en Hunn egentligen eller?

Det finns en del perifera Tredjesidetillskyndare också som endera kan betraktas som Medlöpare eller Hafsiga kusiner till Jimmie the Hat. De Hafsiga var till och med en del av Hattens ungdomsfölje tills alldeles nyligen. Medlöparna försöker framstå som mer intellektuella och civiliserade än De Hafsiga i sina officiella bulletiner men deras anhängare och en del av deras företrädare har inte läst bulletinerna så noga. Två av Medlöparnas officiella tillskyndare har visat sig mer ”i hatten” än andra. Det är Alexander Bardsalino och och Katerina Stormhatt.

I Hatten?
Även hon i Hatt?

Problem med Allianslanseringen

Kanske svår klädkod?

Självklart kom marknadsmännen på att det fanns flera problem med att lansera Alliansen fullt ut med alla roller, kläder och annat. Förutom de enorma avgifter det skulle kosta för att köpa in rättigheterna från George Lucas så innebär det ju en del andra komplikationer med att klä upp Kristersson i Vaderkläder (fast förstås som vuxen), Annie Lööf i haremskostym eller att låta Björklund skjuta med skarp ammunition istället för lösplugg. För att inte tala om att det är helt omöjligt att få ta med ett lasersvärd på flyget!

Går aldrig igenom Säkerhetskontrollen?

Att sedan kalla motståndarna för den Mörka sidan är kanske inte heller helt kosher i politikens innersta kretsar så även det får väl avskrivas. Eller?
Men namnet Alliansen – det får i alla fall marknadsmännen behålla. Än så länge. Och det gäller att hålla samman den. Och hålla samma politiken.

Så när nu Kristdemokraterna börjat sladda i opinionssiffrorna, som i politiken idag är det allenarådande, är det bara ett råd som gäller: Use the Market Force, Luka!!

Med marknaden till hjälp?

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *