Bild-Storytelling – Vad betyder det att berätta med bild?

Bounty - Bild-Storytelling som Brando eller Depp? Stilla havet eller Karibiska?
Bilden är Bounty men Bild-Storytelling i form av Brando, Heston eller Depp? Stilla havet, Karibien eller Saltsjön i Stockholm?

Bild-Storytelling – vad är det?

Alla filmskapare vet, eller borde i alla fall veta, vad det är att berätta med bilder. Rätt bildval kan till och med göra texten nästan onödig.
Men bara nästan.

Bild-Storytelling del 1 – Myteriet på Bounty 1789-1932-1962-1984

Bilden ovan föreställer i förgrunden ett skepp. Ett skepp med ett namn som vi känner igen från filmens värld. ”Bounty”. Det är förstås inte originalskeppet vi ser på bilden utan en kopia gjord 1962 från originalritningarna ämnad till filmen ”Myteriet på Bounty” med Marlon Brando. Filmen utgår ifrån romanen skriven 1932 som i sin tur är baserad på en verklig händelse 1789-90. En ny filmatisering, denna gång med bland andra Anthony Hopkins gjordes 1984. Originalskeppet brann emellertid redan 1790.Delar av det hittades 1957 vid ön Pitcairn.

https://sv.wikipedia.org/wiki/HMS_Bounty

Bild-Storytelling del 2 – Skattkammarön 1990

Skeppet ”Bounty” var förstås en tillgång för alla som även senare ville göra filmer med gamla skepp. I filmen ”Skattkammarön” från 1990 med Charlton Heston i rollen som Long John Silver hade skeppet också en roll att spela.

https://en.wikipedia.org/wiki/Treasure_Island_(1990_film)

Bild-Storytelling del 3 – Pirates of the Carribean 2003-2007

I tidernas piratserie måste det ju finnas plats för en Bounty?
Jovisst gjorde det det. Flera platser faktiskt. Bounty blev datainplacerad som en hel armada i en av filmerna och en del scener spelades in på skeppets däck också. Skeppet var med i tre av filmerna.

Bild-Storytelling del 4 – Skeppsbrokajen i Stockholm 2011

Skeppet levde vidare. I verkligheten och i fantasin.
Till sist la det till vid Skeppbron mitt i Stockholm och attraherade horder av besökare. Det är ifrån detta besök bilden ovan är tagen.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2830&artikel=4602111

 

Bild-Storytelling del 5 – Epilogen 2012

Även det skepp som syns på bilden är tyvärr numera borta. Det sjönk 2012 i samband med orkanen Sandy.

http://www.tampabay.com/specials/2013/reports/bounty/

 

Så en enda bild kan ge upphov till många berättelser. Det gäller för oss att välja vilken av berättelserna vi vill berätta – egentligen.
Det är det om definierar riktig Bild-Storytelling.